garlix juzz

KHASIAT BAWANG PUTIH YANG SELALU KITA TERLEPAS PANDANG

Bila kita bercakap berkenaan bawang putih pasti ramai yang ambil perhatian langsung sebab ia mungkin hanyalah sebagai tambahan rasa kepada makan. Khasiat bawang putih yang sangat baik untuk kesihatan pun rasanya tak ramai pun yang tahu dan ingin ambil tahu terutamanya anak-anak muda. Sebab itulah kita sentiasa terdedah dengan pelbagai penyakit terutamanya apabila jarang melakukan aktiviti-aktiviti sihat.

Tahap kesihatan seseorang boleh ditentukan dengan melihat ‘ apa yang dia makan ‘ .

Ramai antara kita yang sedar tentang perkara ini tetapi merasakan ia bukanlah perkara yang sangat penting. Tidak kepada orang-orang zaman dahulu yang sering meinitik berat soal pemakanan. Sebab itu lah terlalu banyak petua-petua orang lama yang mejuruskan ke arah pemakanan terutamanya bawang putih.

Apabila kita membincangkan berkenaan petua orang lama, mesti anak muda di zaman moden akan pandang sinis dan mengatakan ini ini hanya mitos sahaja. Walaubagaimanapun, sains harini telah membuktikan banyak petua-petua orang lama yang sangat bermanfaat malah digunakan sebagai perubatan moden.

Di Malaysia, semua kaum menggunakan bawang putih di dalam masakan. Kita memang sangat biasa dengan bawang putih. Tetapi sebagai makan sahaja bukan memfokuskan kepada kesihatan.

Jadi, harini ini kita akan bincangkan tentang khasiat bawang putih yang sangat baik untuk kesihatan kita. Bagaimana pengambilan bawang putih yang sepatutnya dan bagaimana untuk mendapatkan kuantiti yang optimum untuk kesihatan.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 1

ALICIN DALAM BAWANG PUTIH

Menariknya, kompaun allicin ini hanya terhasil apabila sel-sel bawang tercedera dan melepaskan enzim allinase dari vakuol dan mencernakan alliin di sitosol. Ia berfungsi melindungi bawang dari serangga, cacing dan perosak kerana bauan organosulfur yang terhasil tajam menyengat dan bersifat antibakteria dan antifungus.

Jika sel bawang tidak dipecahkan, enzim ini tidak akan terbebas dan allicin tidak akan terhasil.

Malangnya, enzim penghasil allicin ini mudah musnah dalam suhu memasak dan pH asid perut manusia. Tubuh manusia pula tiada kebolehan mengubah alliin kepada allicin.

Jadi, allicin hanya diperoleh manfaatnya jika kita memakan bawang mentah sahaja.

alicin dalam bawang putih

DOS ALLICIN DALAM TUBUH MANUSIA

Setiap 1 gram bawang putih menghasilkan 2-5 mg allicin bila dihancurkan. Seulas bawang adalah seberat 2-4 gram. Dos terapeutik allicin adalah 150 – 200 mg. Maka kita harus makan lebih kurang 10 ulas bawang. Mampukah kita?

 

Ramai saintis moden di dunia terutamanya di Germany mengkaji tentang khasiat bawang putih. Bawang putih mengandungi pelbagai nutrien yang sangat penting untuk kesihatan. Antara yang selalu kita tahu adalah kandungan ALICIN. Terdapat banyak kajian in vitro dan in vivo (dalam haiwan) menunjukkan manfaat allicin. Dari pencegahan hingga rawatan kanser, penyakit kardiovaskular, hipertensi sehingga diabetes.Ia juga menunjukkan faedah antibakteria, antifungus dan antivirus.Hebat kan?

KHASIAT BAWANG PUTIH TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

1. HIV

Bawang putih terbukti efektif dalam mengendalikan beberapa jangkitan sekunder yang berkait rapat dengan AIDS. “Bawang putih dapat menangkal penyebaran HIV 1 dalam tubuh.” Itu apa yang diperkatakan oleh Duke, iaitu Pengarah Immune Enhancement Project of Porland, Oregon, Amerika Syarikat. Saranan kepada pesakit HIV positif, perlu memakan tiga hingga lima ulas bawang putih pada setiap hari.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 2

2. KERACUNAN DARAH

Untuk keracunan darah ataupun terkena gigitan serangga, rendam bahagian luka dengan air bawang putih serta bahan bahan daripada bawang putih.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 3

3. IBU MENYUSUKAN BAYI

Satu cara bagi menyembuhkan ibu menyusu yang terkena selesema adalah dengan cara memakan bawang putih. Melalui cara ni,ibu tak perlu mengambil antibiotik yang mengalir kepada bayi melalui susu ibu. Bukan itu sahaja, dengan mengamalkan bawang putih ini, anak akan menyusu dengan lebih lama!

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 4

4. BRONKITIS

Seorang kanak kanak yang menderita penyakit bronkitis. Doktor memberikan beberapa antibiotik. Namun, tiada apa yang berlaku. Ibu mula putus asa. Jiran datang memberitahu supaya meletakkan bawang putih mentah pada tapak kaki anaknya. Resepi ni dilakukan setiap malam. Ia kemudiannya ditutup dengan pembalut kaki. Selepas dua hari, kanak kanak itu yang berusia empat tahun, sembuh seperti sedia kala. Subhanallah.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 5

5. KANSER

Senyawa allium (genus onion-garlic), yang ada pada bawang putih, dapat meningkatkan kekebalan tubuh, menjaga supaya karsinogen, iaitu kemungkinan penyebab kanser tidak dapag masuk ke sel-sel tubuh. Hasil penyelidikan, bawang putih sama seperti bawang merah, daun bawang dan daun timah. Ia dapat menurunkan risiko kanser perut dan usus.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 6

6. KOLESTROL

Terdapat lebih daripada 12 kajian menunjukkan, bawang putih dapat menurunkan kadar kolestrol.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 7

7. BATUK, SELESEMA DAN HIDUNG TERSUMBAT

Menggabungkan madu, bawang merah, dan bawang putih maampu menciptakan satu ubat yang efektif untuk hidung tersumbat dalam sistem pernafasan. Menurut pakar herba, gabungan bahan ni baik untuk sistem pencernaan, sendi sendi dan hati.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 8

8. DIABETES

Bawang putih terbukti efektif dalam mengatur kadar gula darah untuk pelbagai jenis diabetes.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 9

9. TEKANAN DARAH TINGGI, KOLESTROL TINGGI, JANTUNG DAN SELESEMA

Memakan bawang putih mentah sebanyak dua kali sehari, membantu bagi menurunkan tekanan darah tinggi dan membaiki peredaran darah.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 10

10. MIGRAIN

Migrain biasanya jarang berlaku dengan pengambilan bawang putih. Ni kerana, bawang putih mencairkan dan membersihkan darah. Berhenti mengambil apa pun makanan yang mengandungi MSG dan aspartame. Langkah ni penting bagi menghentikan ataupun mengurangkan serangan migrain.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 11

11. KEHAMILAN

Terdapat penemuan terbaru menyatakan, pengambilan bawang putih segar ketika hamil dapat mengurangkan risko pra-eklampsia iaitu kenaikan tekanan darah dan kadar protein dalam urin. Kajian menunjukkan, bawang putih mampu meningkatkan berat badan bayi yang kecil.

Khasiat bawang putih yang kita selalu terlepas pandang 12

KINI ADA SOLUSI MUDAH UNTUK ANDA DAPATKAN KHASIAT BAWANG PUTIH.

LEBIH ISTIMEWA APABILA KHASIAT BAWANG DI GABUNGKAN DENGAN KHASIAT PEGAGA YANG PASTI MEMBUATKAN ANDA JADI LEBIH SIHAT.

ANDA TIDAK PERLU MAKAN BAWANG MENTAH LAGI UNTUK TUJUAN KESIHATAN.

HANYA 1 SUDU PAGI DAN 1 SUDU MALAM UNTUK DAPATKAN KHASIAT BAWANG PUTIH DAN PEGAGA YANG OPTIMUM.

error: Alamak !!